Overledenenverzorging en thanatopraxie

Overledenenverzorging

De verzorging van de overledene wordt uitgevoerd door de medewerkers van Constantijn Koen Uitvaartverzorging. Natuurlijk mag u daarbij aanwezig zijn of helpen, indien u dat wenst. Persoonlijke aandacht geeft troost. Een goede verzorging of – indien nodig – restauratie van de overledene óók. De complexere restauraties doen de medewerkers van Constantijn Koen Uitvaartverzorging ook zelf, zij hebben hiervoor aanvullende opleidingen gevolgd.

Soms is een overledene zó gehavend door bijvoorbeeld een ongeluk, dat een restauratie noodzakelijk is, zodat de nabestaanden hun dierbare tóch nog kunnen zien. Complexe restauraties voeren wij vaak uit met airbrush technieken. Ook zijn wij gekwalificeerd om buikpuncties uit te voeren. Onze medewerkers hebben hiervoor een opleiding gevolgd in het Erasmus MC in Rotterdam.

Bacteriegroei zorgt soms door gas- of vochtophopingen in de buik. Hierdoor kan de buik snel en sterk opzwellen. In veel gevallen kunnen wij door een buikpunctie voorkomen dat de uitvaartkist vroegtijdig gesloten moet worden.

Thanatopraxie

Een thanatopraxiebehandeling, ook wel lichte balseming genoemd, zorgt vaak voor een natuurlijker uiterlijk van de overledene. De huid blijft soepel, er komt vaak wat kleur terug op de wangen. Wij adviseren een thanatopraxiebehandeling wanneer een overledene heel erg ziek is geweest, veel medicijnen heeft gebruikt of thuis opgebaard wordt in een niet (goed) gekoelde ruimte.

Wanneer jonge kinderen onderdeel zijn van het gezin dan raden wij een thanatopraxiebehandeling ten zeerste aan. Thanatopraxie is bijna altijd mogelijk, maar gaat vanzelfsprekend altijd in nauw overleg met u als nabestaande.

Thanatopraxie zorgt ervoor dat het lichaam van uw dierbare minder snel achteruit gaat. Het lichaam wordt geconserveerd voor de duur van de opbaring en neemt de omgevingstemperatuur aan. Door thanatopraxie verdwijnen eventuele tekenen van ziekte en is er geen koeling van het lichaam meer nodig. Uw dierbare voelt hierdoor minder koud en natuurlijk aan .

Nabestaanden vinden het vaak prettig om tijdens de opbaring dicht bij hun dierbare te zijn. De mooie herinneringen die in die dagen ontstaan worden nog lang gekoesterd. Ze helpen om na de uitvaart het verlies te verwerken.

Een thanatopraxiebehandeling is te vergelijken met dialyse. Het bloed in het lichaam van uw dierbare wordt vervangen door een conserverende vloeistof. Een behandeling in ons Afscheidshuys Lingewaard te Bemmel of Afscheidshuys Sint Annamolen te Nijmegen duurt gemiddeld twee en een half uur. Een gediplomeerd thanatopracteur van Constantijn Koen Uitvaartverzorging voert de behandeling waardig uit.

We vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over alle mogelijke vormen van opbaren en een weloverwogen keuze maken. Wilt u als nabestaanden meer weten over een thanatopraxiebehandeling, dan leggen we dit graag uit.

Contact opnemen